29 Mart 2012 Perşembe

En İddialı Oyunları Tanıyalım


Bilgisayar ekranı karşısında korkmak, gerilmek, çaresizliği hissetmek... Ne yazık ki bu tarz çok fazla oyunla karşılaşmıyoruz. Artık Silent Hill KRAL OYUN gibi klasikler bile işi iyice aksiyona, silaha dökmüşken bu konuda umutsuzluğa düşmeye başlamamıştım desem yalan olur. Ara sıra kaliteli korku oyunları çıksa da güçlü, silahlı, korkusuz bir kahramanla değil; içimizden biri gibi güçsüz bir karakter ile çaresizliği hissetmeyeli uzun zaman olmuştu. Son zamanlarda beni buna en çok yaklaştıran oyun Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth'dü fakat onda da ateşli silahlar ile başımızın çaresine bakıyorduk.
Amnesia: The Dark Descent kral oyunu ilk duyduğumda açıkçası beklentilerimi ne derece karşılayabileceği konusunda soru işaretlerim vardı. Sonuçta düşük bütçeyle ve kısıtlı kadroyla hazırlanmış bir oyundu ve önümüzde devasa paralar harcanarak hazırlanıp korkutma iddiası ile piyasaya sürülen ancak bu vaadi karşılamaktan çok uzak olan tonlarca oyun örneği vardı. Acaba Amnesia: TDD oradan buradan fırlayan yaratıklarla anlık tepkiler mi verdirecekti yoksa atmosferi sonuna kadar hissettirebilecek miydi...
Oyunun Linux versiyonunun bulunması, beni oyunu bir an önce alarak yapımcılara desteğimi gösterme konusunda daha da fazla heyecanlandırdı. Linux sistemi kullanıp da oyun oynayamamaktan şikayetçi olanların böyle kaliteli yapımlara her zamankinden daha fazla destek olması gerektiğini düşünüyorum ve bu güzel oyunun Linux kullanıcılarına da sunulmasında emeği geçen herkese çok teşekkür etmek istiyorum.
Biraz önce bahsettiğim soru işaretleri de kısa zamanda; "kral oyun" deyip oyuna başladığım an yok oldu. Ortamı gördükten sonra, Amnesia: TDD'in "böö" diyerek korkutmaktan çok daha fazlasını vereceğini farketmek zor değildi.

Hikaye baya güzel ve ilginç ancak tadını kaçırmamak için çok detay vermeyeceğim. Bu paragrafın geri kalanının hafif derecede spoiler içerebileceği uyarısı da yaparak birkaç cümle ile hikaye hakkında bilgi vereyim. Daniel, önceden kendisine unutmayı kendisinin seçtiğini söyleyen bir not bırakmış ve hafızasını kaybetmiş biri. İlerleyen aşamalarda bulduğu başka notlarla, günlüklerle ve anılarına geri dönüşler yaşayarak bazı şeyleri tekrar hatırlamaya başlıyor. Geri kalanı oynadıkça görmeniz daha iyi olacak sanırım.
Amnesia: TDD çok uzun bir oynanış süresine sahip değil diyebilirim. Arada sırada kaybolmama ve çıkar yol bulma umuduyla etrafta dolaşıp durmama rağmen bütün günümü ayırmadan birkaç günde bitirebildim. Aslında günümüz oyunlarına göre normal bir süre denebilir ancak zaten günümüz oyunları artık iyice kısaldığından bana çok tatmin edici gelmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder